Ένας κίνδυνος από τα παλιά μέσα στο σπίτι
Γράφει ο Νίκος Κλεισιώτης* –
Στο πλαίσιο του γνωστού κανόνα “Μένουμε σπίτι και μένουμε Ασφαλείς”, όλοι μας αναζητάμε μια δημιουργική απασχόληση κατά τη διάρκεια παραμονής μας στο σπίτι, που έχει γίνει ο νέος τρόπος ζωής μας. Δεδομένου ότι αυτή κράτησε για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα και έστω πιο χαλαρά θα συνεχιστεί, η προσπάθεια να διαμορφώσουμε τις συνθήκες για ένα πιο ευχάριστο περιβάλλον, απασχολεί όλους μας.
Τώρα που όλοι μας κάναμε το σπίτι γραφείο, τη βεράντα όαση δροσιάς και μας περισσεύει ο χρόνος για βελτιώσεις στο σπίτι, αφού με το κορωνοϊό περνάμε πολύ περισσότερες ώρες κλεισμένοι μέσα, η σκέψη για ανακαίνιση δεν είναι απλά μια ιδέα, αλλά γίνεται πλέον επιτακτική ανάγκη στη νέα μας καθημερινότητα.
Ωστόσο, πολλά σπίτια που χτίστηκαν πριν από το 2005 (που απαγορεύθηκε η χρήση αμιάντου) είναι δυνατόν να περιέχουν υλικά από αμίαντο, ειδικά στις μαρκίζες, στις οροφές, στην εσωτερική και εξωτερική επένδυση τοίχων, στα τζάκια, στις καμινάδες, στα πλακάκια δαπέδου, στις σωληνώσεις, στις ψευδοροφές και τα επιχρίσματα και κυρίως στη πιο διαδεδομένη του μορφή που είναι τα ΕΛΕΝΙΤ. Είναι λοιπόν πολύ πιθανό, κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης να συναντήσετε αμίαντο.
Η έκθεση σε αερομεταφερόμενες ίνες αμιάντου μπορεί να προκαλέσει απειλητικές ασθένειες στους πνεύμονες. Για το λόγο αυτό θα πρέπει για την ασφαλή διαχείριση, να μην επιχειρήσετε μόνοι σας την αφαίρεση, αλλά να συμβουλευτείτε μία πιστοποιημένη εταιρεία από το υπουργείο Εργασίας, πριν ξεκινήσετε οποιαδήποτε εργασία στο σπίτι σας..
Η εμπλοκή εμπειρογνωμόνων που ξέρουν πώς να διαχειρίζονται δομικά στοιχεία που περιέχουν αμίαντο με ασφάλεια, θα προστατεύσει εσάς, την οικογένειά σας και τους γείτονές σας από αυτόν τον κίνδυνο. Είναι σημαντικό να ενημερωθείτε από τους ειδικούς τόσο για τους κινδύνους που κρύβονται μέσα στο σπίτι σας, όσο και για μέτρα προστασίας που απαιτούνται για την ασφαλή παραμονή σας στα πλαίσια της οποίας ανακαίνισης έχετε προγραμματίσει.
Εμείς και τα συνεργεία
Πολλά από τα μέτρα ατομικής προστασίας που χρησιμοποιούνται για την ασφαλή απομάκρυνση του αμιάντου, όπως η απομόνωση του χώρου εργασίας, η χρήση προσωπικού προστατευτικού εξοπλισμού και οι διαδικασίες απολύμανσης, είναι κοινά και στην πρόληψη της εξάπλωσης του κορωνοϊού. Τα οικοδομικά έργα, τα υδραυλικά, τα ηλεκτρικά έργα, συνδέονται άμεσα με την ύπαρξη υλικών που περιέχουν αμίαντο και οι ανακαινίσεις που θα μπορούσαν να αποκαλύψουν τον αμίαντο , είναι οι εργασίες που θα πρέπει να εκτελούνται μετά τον έλεγχο η την αφαίρεση αμιάντου από αδειοδοτημένες εταιρείες.
Αφού ενημερώσετε τον γείτονα για τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει, μπορείτε να απευθυνθείτε στο αρμόδιο τμήμα Περιβάλλοντος στην οικεία Περιφέρεια. Επειδή δεν γνωρίζουμε που υπάρχει αμίαντος στο σπίτι μας –αν υπάρχει– καλούμε πιστοποιημένους πραγματογνώμονες αμίαντου οι οποίοι αφού πραγματοποιήσουν δειγματοληψίες από όλα τα ύποπτα μέρη, που ενδέχεται να υπάρχει αμίαντος, θα μας ενημερώσουν για πιθανό κίνδυνο καθώς και τον τρόπο αντιμετώπισης.
*Ο Νίκος Κλεισιώτης είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και πιστοποιημένος επιθεωρητής αμιάντου της Ομοσπονδιακής Ένωσης Εμπειρογνωμόνων και Αξιολογητών.