Asbestos blamed for ovary cancer
Ο ΑΜΙΑΝΤΟΣ ΕΝΟΧΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΩΝ ΩΟΘΗΚΩΝ
O μεγαλύτερος διεθνής Οργανισμός που ενεργεί ως η φωνή των θυμάτων του αμιάντου ADAO (Asbestos Disease Awareness Organization) χειροκρότησε στις 26.03.2009 τις νέες έρευνες του Διεθνούς Κέντρου Έρευνών για τον Καρκίνο – International Agency for Research on Cancer (IARC) που έφεραν στο φως στοιχεία για κινδύνους που μπορεί να προκληθούν από τον αμίαντο.
Στο συνέδριο που έγινε στην Αμερική, αφού τονίστηκε – όπως είναι γνωστό – ότι οι ίνες αμιάντου μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του πνεύμονα και μεσοθηλίωμα, το Διεθνές Κέντρο Ερευνών για τον Καρκίνο IARC, επιβεβαίωσε συμπληρωματικά ότι υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία ότι ο αμίαντος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο των ωοθηκών όπως και του λάρυγγα.
Ο Δρ. Richard Lemen, Χειρουργός ( United States Public Health Service), Αντιπρόεδρος του ADAO και επιστημονικός σύμβουλος που συμμετείχε στη συνεδρίαση, ανακοίνωσε:
“Η επιβεβαίωση του IARC – του μεγαλύτερου ερευνητικού κέντρου στον κόσμο για τον καρκίνο- ότι όλες οι μορφές αμιάντου, συμπεριλαμβανομένου και αυτής της πιο συχνά χρησιμοποιούμενης μορφής του χρυσοτίλη προκαλεί καρκίνο του πνεύμονα, του λάρυγγα και μεσοθηλίωμα, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία και φέρουν αδιάσειστα αποδεικτικά στοιχεία ως προς την καρκινογένεση.
Τα νέα συμπεράσματα για ευρήματα και επαρκείς ενδείξεις ότι ο αμίαντος μπορεί να προκαλέσει επίσης καρκίνο των ωοθηκών, θα έχουν σημαντικότατες επιπτώσεις σε όλες τις γυναίκες που εκτίθενται στον αμίαντο. Με αυτόν τον τρόπο ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην πρόληψη του καρκίνου που σχετίζεται με τον αμίαντο. ”
Το 1976, ο Δρ. Lemen υπηρέτησε στην πρώτη ομάδα εργασίας, που αποκάλυψε και επιβεβαίωσε όλες τις μορφές αμιάντου που μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο του πνεύμονα και μεσοθηλίωμα.
Στην Ελλάδα το πρόβλημα βρίσκεται ακόμα μπροστά μας, αφού μετά το 2002 που ξεκίνησαν οι πρώτες δραστηριότητες αφαίρεσης και απομάκρυνσης αμιάντου, αποσύρονται ετησίως μόλις 1.000 έως 1.500 τόνοι. Το πότε θα απαλλαχτούμε οριστικά από τον Αμίαντο αποτελεί άλυτο πρόβλημα αφού όπως είναι γνωστό η Ελλάδα μέχρι το 1995 συγκαταλεγόταν στους επτά μεγαλύτερους προμηθευτές αμιάντου στον κόσμο, παράγοντας 100.000 τόνους χρυσότιλου ετησίως, ενώ περίπου 300.000 τόνοι ελληνικού και εισαγόμενου αμιάντου ετησίως τύγχαναν επεξεργασίας στα εργοστάσια αμιαντοτσιμέντου.
Η έγκαιρη ενημέρωση και η πρόληψη είναι η μόνη ασπίδα προστασίας των πολιτών, αφού όσο περισσότερα ξέρουμε για τους κινδύνους που μπορεί να προκαλέσει ο Αμίαντος, τόσο μεγαλύτερη δύναμη αποκτάμε στον αγώνα για την καταπολέμηση αυτού του φονικού ορυκτού. Λίγα λόγια για τον διεθνή Οργανισμό που ενεργεί ως η φωνή των θυμάτων του αμιάντου ADAO (Asbestos Disease Awareness Organization:
O ADAO ιδρύθηκε από τα θύματα αμιάντου και τις οικογένειές τους το 2004. Έχει στόχο να ενώσει τις φωνές των θυμάτων και των ενδιαφερομένων πολιτών σε μια δυνατή φωνή για να βοηθήσει και να διασφαλίσει ότι τα δικαιώματά τους προστατεύονται και εκπροσωπούνται επαρκώς και παράλληλα να συμβάλει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης του κοινού για τους κινδύνους και τις ασθένειες που προκαλούνται από την έκθεση στον αμίαντο. Ο ADAO είναι ανεξάρτητη εθελοντική οργάνωση και εκπροσωπείται στην Ελλάδα από τον Νίκο Κλεισιώτη.