“Nested” Hazards
Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και σαν «βόμβα» για την υγεία χιλιάδων πολιτών η πρόσφατη αποκάλυψη μέσω συνέντευξης του διευθύνοντος συμβούλου της Ελληνογερμανικής Εταιρείας Διαχείρισης Αποβλήτων Νίκου Κλεισιώτη ότι σε δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν τεράστιες ποσότητες αμιάντου, και ότι παρότι το εν λόγω άκρως καρκινογόνο υλικό έχει απαγορευτεί, στα νοσοκομεία όλης της χώρας που είναι κατασκευασμένα πριν από το 1990 συνεχίζει να υπάρχει και να εγκυμονεί κινδύνους για όσους τα επισκέπτονται!
Ο Νίκος Κλεισιώτης, διπλωματούχος ηλεκτρολόγος μηχανικός και μέλος σε δεκάδες πανευρωπαϊκές εταιρείες διαχείρισης αποβλήτων, επισημαίνει πως το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι τεράστιο, καθώς ο αμίαντος εκτός από τα νοσοκομεία υπάρχει άφθονος και σε εκατοντάδες άλλα δημόσια κτήρια. Σε ότι αφορά ειδικά τα νοσοκομεία, τα χαρακτηρίζει σαν «επικίνδυνη ζώνη» τονίζοντας ότι το θέμα είναι πολύ σοβαρό, και ότι αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι το Υπουργείο Υγείας με εγκύκλιο που έστειλε σε όλα τα κρατικά νοσοκομεία, έδωσε εντολή για τον εντοπισμό και την απομάκρυνση αμιάντου. Ωστόσο, όπως υποστηρίζει ο Κλεισιώτης «κανείς σχεδόν δεν υπάκουσε στις εντολές του Υπουργείου, παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις, καθώς συνεχίζουν να αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για την υγεία, τα νοσοκομεία που υποτίθεται υπάρχουν για να την προστατέψουν και όχι για το αντίθετο». Και συνεχίζει: «Ελάχιστα είναι τα νοσοκομεία που μέχρι σήμερα διενέργησαν έρευνα, απομάκρυναν τον αμίαντο από τις εγκαταστάσεις τους και διαθέτουν πιστοποιητικό καθαριότητας χώρου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το Θριάσιο Νοσοκομείο, ένα από τα ελάχιστα που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα και απομάκρυνε 16.000 τ.μ. πλακών αμιάντου. Σύμφωνα με τις επιστημονικές μελέτες, ανάλογες ποσότητες αμιάντου κρύβονται και στα άλλα δημόσια νοσοκομεία τα οποία έχουν φτιαγμένες από το υλικό προσόψεις και οροφές. Μιλάμε δηλαδή για 15.000 τετραγωνικά αμιάντου που απειλούν την υγεία των ασθενών εκεί όπου πάνε για να θεραπευτούν. Αυτομάτως η ποσότητα του αμιάντου αυξάνει και τον κίνδυνο της επικινδυνότητας. Είναι χρέος λοιπόν του Υπουργείου Υγείας να δώσει μεγαλύτερο βάρος σε αυτό το θέμα, και να δώσει εντολή να «καθαριστούν» τα νοσοκομεία από τις «φωλιές» του καρκίνου».
Όπως καταλαβαίνει κανείς, όλα όσα υποστηρίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνογερμανικής Εταιρείας Διαχείρισης Αποβλήτων Νίκος Κλεισιώτης, είναι αρκετά σοβαρά για να τα προσπεράσεις. Εύλογα λοιπόν δημιουργήθηκαν ερωτήματα σε ότι αφορά και το «δικό μας» Παναρκαδικό νοσοκομείο και την κατάσταση που επικρατεί εκεί, πάνω στο θέμα του αμίαντου. Ιατρικές πηγές με τις οποίες ήρθε σε επαφή το «Περιθώριο» ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστικές. Μας διαβεβαίωσαν πως δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, από την στιγμή που κατά την διάρκεια της πρόσφατης ανακαίνισης που έγινε, απομακρύνθηκε οτιδήποτε είχε σχέση με αμίαντο, ιδιαίτερα οι σωληνώσεις.
Στη συνέντευξη που έδωσε πρόσφατα ο Νίκος Κλεισιώτης (“PRESS TIME”) εκτός από τα νοσοκομεία, έκανε αναφορά και για άλλα «ύποπτα» κτήρια. «Ύποπτοι χώροι που χρήζουν διερεύνησης, είναι και τα δημόσια κτίρια κατασκευής προ του 1995», τονίζει, εξηγώντας ότι η «συνηθέστερη εφαρμογή σε αυτά ήταν πλακίδια δαπέδου από βινύλιο.
Η δυσκολία εντοπισμού του αμιάντου (με την πρώτη ματιά) στα πλακίδια, αλλά και η αμφιβολία ύπαρξής του, έχουν επιφέρει μεγάλες καθυστερήσεις στην αφαίρεση του επικίνδυνου υλικού από πάρα πολλά δημόσια κτίρια».
Υποστηρίζει ότι «αμέτρητες πρέπει να είναι οι εγκαταλελειμμένες αποθήκες με στέγες από ΕΛΕΝΙΤ. Η ανεξέλεγκτη κατάστασή τους, και οι φθορές που εμφανίζουν, εγκυμονούν κινδύνους για τους περίοικους» και συνεχίζει λέγοντας: «Ωρολογιακές βόμβες αποτελούν αδιαμφισβήτητα και οι πρώην χώροι παραγωγής, συναρμολόγησης ή εμπορίας αμιαντοτσιμέντου. Μελέτες εξυγίανσης των παραπάνω ρυπασμένων χώρων έχουν υποβληθεί σε ελάχιστες περιπτώσεις. Η διερεύνηση αμιάντου στα δημόσια και ιδιωτικά κτίρια καθιστά επιβεβλημένη την αρχική διαδικασία μελέτης.